Interviu columbofil cu domnul Coldea Claudiu, Cluj!
TopPigeon: Astazi aveam onoarea sa vi-l prezentam pe domnul Coldea Claudiu.Bine v-am gasit domnule Coldea.
-Salut, pentru cei care nu ma cunosc, locuiesc in Cluj-Napoca, am 35 de ani (2010), ma ocup cu pictura bisericeasca si sunt un impatimit al concursurilor cu porumbei voiajori.
TopPigeon: Va mai aduceti aminte cu exactitate data la care v-ati apucat prima data de porumbei,sau in momentul in care ati intrat in contact cu ei?
Primul porumbel pe care l-am avut, si care a marcat inceputul celor 28 de ani de columbofilie , a fost un porumbel “jucator de komarom” pe care l-am primit cadou de la un amic , cand aveam 7 ani…; iar primul porumbel voiajor l-am avut in toamna lui 1991 , cand parintii mi-au oferit cadou o femela albastra , drept urmare a admiterii la seminarul teologic.
TopPigeon:Acest microb il mosteniti sau sunteti singurul din familie care are cest hobby?
Din pacate, sunt singurul din familie care indrageste atat de mult porumbeii. Atat fratele meu cat si parintii au facut sport de performenta dar pastreaza o anumita distanta fata de sportul columbofil. Oricum , le multumesc lor, dar si sotiei pentru faptul ca imi accepta acest hobby, nu de putine ori atat de costisitor si care necesita destul de mult timp, mai ales in perioada concursurilor.
TopPigeon:In asociatia dumneavoastra in ce an v-ati inscris?
In 1995 m-am inscris in cadrul asociatiei columbofile din Cluj , si de atunci am concurat cu porumbeii an de an .
TopPigeon:Porumbeii care sunt la baza crescatoriei dumneavoastra din ce linii provin?
Incepand din 2004 am incercat sa formez o crescatorie care sa se bazeze pe sangele unor porumbei proveniti de la campioni din tarile cu o traditie mai bogata in sportul cu porumbeii voiajori. Astfel am achizitionat pasari care in majoritate au la baza sangele porumbeilor Janssen. Indiferent de liniile porumbeilor pe care ii detin( Schellens, Grondelaers, van Loon, de Klak , Wielen) toate au la baza formarii lor pasari din crescatoria fratilor Janssen. Actualii porumbei ce ii detin la matca provin de la crescatorii Jan van de Pasch, Herman Beverdam, Jos Thone, Eijerkamp, M. Sangers, van Dyck, Andreas Drapa ,Bert Braspenning si Dennis Boelhouwer .
TopPigeon:Aveti vreo categorie preferata de zbor?
Da, prefer concursurile de viteza-demifond 100-600km , dar asta nu inseamna ca ii depreciez pe cei care zboara bine la fond sau maraton! La mine in crescatorie , fondul este pedeapsa porumbeilor care nu claseaza destul sau cu puncte bune la viteza si demifond!
TopPigeon:Aveti culori poreferate la porumbei,insa la ochii acestora?
Imi plac porumbeii albastri, si imi displac total cucii si tarcatii(baltati). Cat despre ochi, am invatat din proprie experienta ca valoarea unui porumbel nu e data nici de culoare dar nici de pigmentatie. Dupa parerea mea sunt doar teorii si nu pot sta la baza unui criteriu de selectie intr-o crescatorie! Am avut un mascul cu ochi depigmentati…dar care mi-a reprodus 6 locuri 1 pe cluj cu 5 femele diferite! Am avut insa si pasari la care era o incantare sa le privesti ochii, claritatea, pigmentatia..etc..si ca reproducatori au fost aproape zero!
TopPigeon:In prezent crescatoria dumneavoastra din cate compartimente este formata?
Crescatoria este formata din 5 compartimente : 2 compartimente pentru masculii vaduvi de 15 respectiv 20 locuri, 1 compartiment pentru femelele vaduve cu boxe individuale 35 locuri, 1 compartiment pentru pui cu aproximativ 70 locuri si un compartiment pentru reproducatori care are o capacitate de 20 de boxe. Mai am un compartiment de rezerva pe care il folosesc in functie de moment, reproductie femele , pui..etc…
TopPigeon:Cati pui reproduceti anul din porumbeii de matca?
De reprodus, reproduc destul de multi , peste 150 dar nu toti raman in crescatorie! o parte se pierd la antrenamente, altii sunt prinsi de rapitoare, altii ii sacrific. ; multi dau cadou si foarte putini vand…
TopPigeon:In opinia dv zboruri de pui au o importanta foarte mare?
Parerea mea este ca antrenamentele cu puii au o foarte mare importanta , dar nu trebuie exagerat cu distanta! Puii trebuie sa stie inca de mici ca menirea lor este sa devina sportivi, deci trebuie sa se antreneze, dar in momentul in care ii fortam cu distante de peste 300 km , parerea mea e ca gresim. Aici este si o mare relativitate! sunt zone de campie unde porumbelul nu are de trecut obstacolo, nu are rapitoare prin preajma, vantul sufla din spate..etc…eh… acele zone pot organiza si zboruri putin mai lungi.
TopPigeon:Zburati porumbeii dupa un anumit sistem de zbor? Care este acesta?
Zbor porumbeii dupa metoda vaduviei, concurand atat cu masculii cat si cu femelele. Consider ca aceasta este metoda prin care un porumbel poate sa-si arate adevarata valoare sportiva la concursuri de pana in 700km! Un porumbel vaduv se odihneste toata saptamana , se antreneaza si sse alimenteaza corespunzator, fara a fi nevoit sa bata la cuib, sa cloceasca sau sa creasca pui, ceea ce i-ar slabi capacitatea sportiva. Un porumbel vaduv, lansat intr-o cursa va avea mult mai multe metode de stimulare decat unul la “natural”, deci din start, vaduvul are un atu. Doar o vreme nefavorabila, sau un zbor deosebit de greu poate rasturna un clasament in care concureaza vaduvii contra celor de la natural!
TopPigeon:Domnule Coldea cati ani de experienta columbofila considerati ca aveti?
Cred ca este cea mai grea intrebare! cand este vorba de experienta atunci poti usor sa cazi in extreme, mandrie mai ales ;…a avea experienta inseamna ca trebuie sa ai un bagaj de cunostinte columbofile care sa -ti dea dreptul sa critici ,sa corectezi sau sa inveti pe altii ! aici este vorba de teorie columbofila, practica , medicina si in primul rand morala! consider ca si intre cei care sunt “maestri columbofili” ,sunt unii care mai au nevoie de ceva “experienta.! eu am 28 de ani de columbofilie! cata experienta am , ii las pe altii sa aprecieze, oricum mai am multe de invatat! de la un incepator poti invata sa fii ambitios, de la unul matur un sistem, o metoda de stimulare , medicamentatie…, de la un batran poti invata sa fii intelept, sa stii sa pierzi….etc..de la fiecare putem invata cate un pic, putem asimila cate un pic de experienta, dar nicidecum nu putem asocia experienta cu anii!
TopPigeon:In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?
In primul rand ,cand achizitionez un porumbel, trebuie sa fiu convins ca am nevoie de el! Apoi porumbelul trebuie sa se incadreze in fenotipul porumbeilor mei, ca talie ,musculatura…etc. daca porumbelul este zburat , cu atat mai bine, dar ma bazez pe proverbul ” sangele, apa nu se face!” , daca provine din parinti foarte buni are sanse mari sa fie la randul lui un zburator sau reproducator bun! dar nu putem baga mana in foc pentru nimic, trebuie reprodus din el in 2-3 imperecheri si apoi catalogat ca bun sau rau!
TopPigeon:Aveti un crescator preferat din Romani?Dar din strainatate?
Din pacate crescatorul pe care l-am apreciat eu cel mai mult de la noi din tara a fost nevoit sa renunte la porumbei, cu toate ca avea rezultate deosebite atat pe plan regional cat si national. Este vorba de Eugen Kovacs din tandemul Fratii Kovacs! Este si nanasul meu ,iar din punct de vedere columbofil am avut de invatat de la el numai lucruri bune!
Din strainatate ii apreciez mult pe Jan van de Pasch si Dennis Boelhouwer din Olanda
TopPigeon:In mometul in care va formati perechile de matca dupa ce criteriu va orientati?Apelati des la consagvinizare?
Dupa cum se stie, intr-o crescatorie unde se face hibridizare, rezultatele vin mai repede si sunt mai bune. Unde se merge pe cosangvinizare,acolo se intaresc si se stabilizeaza caracterele unor pasari , dar rezultatele nu sunt notabile. Eu am incercat in paralel si una si cealalta, ajungand la concluzia ca ” totul este relativ!!!”
TopPigeon:Vorbiti-ne acum despe modul de hranire al porumbeilor dv? Ce tip de hrana preferati?
Hrana lor difera in functie de ceea ce urmaresc…..dupa concurs hrana este depurativa, , avand in compozitie 75 % orz, putin porumb, orez, mei si grau. inaintea imbarcarii folosesc mancare speciala sport cu aprox. 20 de feluri de seminte intre care : porumb, grau, floare,mei , rapita , canepa , sorg , mazare, mazariche , dari, cardi…etc ,bineinteles ca tipurile de boabe difera de la porumbeii de zbor la cei de prasila si pui…fiecare avand un meniu adecvat. Cei de la reproductie au o hrana mai bogata in mazare, porumb floare, grau, mazariche si mei… iar puii au si seminte mici , care ii ajuta la naparlire.
In timpul sezonului de concursuri, hranesc porumbeii de 2 ori pe zi dimineata si seara , iar in extrasezon o singura data pe zi in jurul orei 16
TopPigeon:In legatura cu tratamentele porumbeilor ce ne puteti spune?Apelati des la medicamente?
In urma cu cativa ani buni am avut o problema de sanatate la porumbei la care, cu putina experienta de atunci , nu-i dadeam de capat. Au murit vreo 20 de pui aproximativ, iar unul dintre ei l-am dus la clinica veterinara sa i se faca o necropsie. Raspunsul a fost ca porumbeii sunt, clinic, sanatosi! Atunci am jurat ca nu mai calc pe acolo, si astfel mi-am cumparat 2 microscoape si am invatat sa-mi fac singur analize la porumbei. Asadar, nu mai tratez porumbeii de nici o boala”dupa ureche” numai daca intr-adevar sunt bolnavi! Am ajuns sa fac analize porumbeilor multor colegi din cluj si , cred eu ca sunt multumiti….si toate astea doar din pasiune…
Prefer sa dau porumbeilor ceaiuri , otet de mere, usturoi …etc. , totusi daca se intampla sa se imbolnaveasca atunci folosesc ronidazol 10% impotriva tricomonozei, ESB3-pentru coccidioza si o parte din salmonele si evomec in cazul infestarii cu viermi. Vaccinez anual porumbeii contra salmonelozei cu vaccinul chevivac-s de la chevita, iar pentru paramixoviroza folosesc tot de la chevita p-200! Puii ii vaccinez subcutanat de 4 ori cu la sota si apoi , in toamna tarziu, cu p-200!
TopPigeon:Tinerilor incepatori care pleaca la la drum in acest sport ce sfaturi le da-ti?Sa inceapa cu porumbei maturi sau sa achizioneze pui?
cat despre sfaturile pentru incepatori…ce sa zic?
sunt multe de zis…si greu defacut….
in primul rand sa iubeasca porumbeii…apoi sa aiba rabdare . Daca au incredere in crescatorul de la care achizitioneaza, atunci merita sa reproduca, apoi sa zboare, daca increderea nu e prea mare atunci sa zboare iar din ce ramane sa reproduca!
cred ca ar fi spre folosul tuturor urmatoarele idei:
“valoarea porumbelului voiajor consta nu in frumusetea lui…ci in calitatile sale sportive”
“nu contati pe succesul obtinut cu porumbeii achizitionati de la altii; aceste rezultate nu au decat valoarea de test”
“orice metoda este buna daca duce la rezultate bune”
“invatatura trebuie pusa in fapte…altfel se pierde”
“un crescator prost + porumbei buni = zero”
prima regula columbofila : ” nu se schimba nimic intr-o crescatorie unde lucrurile merg bine”
RASA ! CASA ! MASA!….si SANATATE…inainte de toate.
pentru incepatori cel mai bun sfat ar fi….” un om are o gura si doua urechi…deci trebuie sa asculte de doua ori mai mult decat sa vorbeasca…”
TopPigeon:Pentru cei interesati,vindeti porumbei din crescatoria dumneavoastra?
Daca cineva este interesat de anumiti porumbei, mai si vand , dar prefer sa cunosc crescatorul! in felul acesta imi dau seama ce urmareste , ce zboara ,ce vrea de la pasarea pe care mi-o cere. Prefer de multe ori sa spun “n-am” decat sa stiu ca porumbeii ajung unde nu mi-as dori…imi iubesc porumbeii! …si niciodata nu am dat nimanui porumbei din care am fost convins ca nu merg puii! prefer sa ii sacrific decat sa imi fac o reclama proasta!
Incepand de anul trecut am hotarat ca o parte din pui sa ii scot la vanzare la preturi ,zic eu, accesibile, tinand cont si de faptul ca porumbeii de la reproductie sunt in majoritate originali. Numai ca am inceput cu stangul , deoarece cineva din harghita a comandat 10 pui, iar mai apoi nu a mai raspuns la telefon…tipic romanesc…
TopPigeon:Daca v-ati naste a doua oara ,v-ati apuca din nou de porumbei?
Fara indoiala, nici nu se poate discuta! tot ceea ce tine de mine , defapt, graviteaza in jurul porumbeilor! prietenii mei in majoritate sunt columbofili, serviciul mi l-am facut de asa natura incat sa ma pot ocupa de porumbei….felul meu de a fi ,moralitatea , se datoreaza tot porumbeilor, deci, daca nu ar mai fi porumbeii eu cine as mai fi sau ce???? Nu mai pot percepe viata fara ei…sunt frumuseti si bucurii in viata dar cele mai mari bucurii tot alaturi de porumbei le-am trait!
TopPigeon:In incheiere ne puteti prezenta cateva dintre rezultatele dumneavoastra care le considerati foarte bune.
Rezultatele nu sunt inca extraordinare, si asta din cauza mea in totalitate! de multe ori gandesc cu sufletul, ori in sport, ca sa castigi trebuie sa fii pragmatic! Imi place sa acord a 2-a sansa unor porumbei, si cu asta pierd mult in fata colegilor care au puterea sa-i elimine pe cei mediocri! sunt constient si incepand cu toamna anului trecut(2010) am trecut si eu oile de-a dreapta si caprele de-a stanga! sunt curios ce-a iesi.
Nu stiu ce rezultate as putea mentiona pe care sa le consider foarte bune , totusi tinand cont de faptul ca in cluj este dupa parerea mea una dintre cele mai mari concurente din tara, sunt mandru ca am reusit vreo 15 locuri 1 pe etapa la zboruri cuprinse intre 130 si 385km, apoi vreo 6-7 locuri 1 la crescator pe etapa, multe locuri 2 si 3 la individual si crescator. loc 2 reg. demifond cresc. 08; loc 3 reg. viteza cresc.08; loc 2 as maturi reg. 09; loc 2 viteza palm mat 08-09; loc 3 demifond palm 08-09…etc… plus mai multi porumbei in expozitiile nationale la categoria viteza ,viteza-palmares, demifond -palm , general palmares…
Cel mai bun porumbel pe care l-am zburat a fost femela “NO DREAM”, care a reusit sa claseze de 20 de ori in 2 ani! din cele 20 de clasari, 18 sunt in primii 70 de porumbei pe concurs!!! a avut 2 locuri 1 , un loc 2…samd si a fost prezenta in expo nat. brasov pe loc 30 national la viteza -palmares!
Nu pot sa nu o amintesc si pe “BEAUTY”, care ,dupa rearbitrare a obtinut loc 2 national la standard femele si a reprezentat Romania la Olimpiada de la Poznan, clasandu-se pe locul 22!
Pentru rezultatele exceptionale echipa
toppigeon.net va ureaza succes si cat mai multe reusite in sportul columbofil!!!
Va doresc mult succes in continuare si sanatate!!!!